Nazovi Nas

+385 23 360 607

31.ulica 2, 23235 Zukve, Vrsi

Kulturna baština

Zahvaljujući prirodnim i klimatskim pogodnostima teritorij mjesta Vrsi je naseljen više od 10 000 godina o čemu svjedoče brojni arheološki ostatci iz te davne prošlosti.

Hrvati su se na teritorij sela doselili još u  7. stoljeću nakon Krista i tu na antičkim i rimskim ostatcima izgradili srednjovjekovna naselja Jasenovo, Vrsi, Sv.Toma i Seline. O postojanju tih naselja svjedoče i neka prezimena koja se spominju u izvorima, a nastavila su živjeti u Vrsima i nakon povlačenja Turaka.

S ponosom ćemo spomenuti i lozu Barakovića koji su živjeli u Selinama. Na tom području je i naš poznati pjesnik Juraj Baraković imao posjed 1586. godine te se vjerojatno upravo po toj lozi spomenuto područje i danas naziva Barakovići.

U mletačko-turskim ratovima u 16. i 17. stoljeću ta 4 naselja: Jasenovo, Vrsi, Sv. Toma i Seline su razorena, a iz njih je nastalo jedinstveno mjesto Vrsi.

Većina se stanovništva nakon povlačenja Turaka  u Vrsi doselila sa područja Kotara, Bukovice i Like. Prvi podatak o broju stanovnika je zabilježen 1603. godine i tada su Vrsi imale 100 žitelja. Kroz godine broj stanovnika je u uzlaznoj putanji i danas u Vrsima živi 38 prezimena ili rodova.

Činjenicu da su Vrsi nastale iz četiri naselja, potvrđuju i crkvice koje i danas postoje na područjima tih nekadašnjih naselja. Danas se naše mjesto ponosi  svojim crkvicama koje čine našu kulturnu baštinu.

Sv. Toma
Sv. Toma

Crkva Sv. Toma nalazila se u istoimenom srednjovjekovnom  naselju koje je vjerojatno po crkvi i dobilo ime.

Crkvica potječe iz 13. stoljeća , a izgrađena je u obliku trolista. O njenom postojanju nam svjedoče temelji koji su otkopani i uređeni 1961. godine. Nalazi se oko 1 km istočno od mjesta, na putu prema Poljicima. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti na tim temeljima obnoviti crkvicu u njenom izvornom obliku.

Sv. Jakov

Crkva Sv. Jakova se nalazi na području srednjovjekovnog naselja Seline ili Zloušane.Jednobrodna crkvica potječe s kraja 11. i početka 12. stoljeća. Oko nje je otkriveno i mnogo srednjovjekovnih grobova (124) jer su se oko crkava pokopavali pokojnici. Crkva je u potpunosti obnovljenja te se u njoj tokom sezone, nedjeljom navečer održavaju svete mise.

Sv. Lovre

Jednobrodna romanička crkvica Sv. Lovre iz 13. stoljeća služila je za obredne svrhe stanovništvu nekadašnjeg naselja Jasenovo. Danas su od nje nažalost ostale samo zidine. Svim mještanima je velika želja obnoviti i ovu crkvicu. Zanimljivo je da jedino oko ove crkvice nisu pronađeni grobovi. Razlog tomu pronalazimo u postojanju još jedne crkvice koja je bila u funkciji naselja Jasenovo, crkvici Sv. Mihovila.

Sv. Mihovil

U središtu današnjeg sela smještena je župna crkva Sv. Mihovila, zaštitnika sela čiji se blagdan slavi 29. rujna. Jednobrodna župna crkva je izgrađena krajem 17. i početkom 18. stoljeća.

Prilikom blagdana Sv. Mihovila iz župne crkve kreće svečana procesija kroz mjesto noseći kip našega zaštitnika. Sagrađena je na ruševinama stare crkve koja je bila razorena u vrijeme ratova sa Turcima.

Crkva Gospe od Jasenova

Crkva je sagrađena na spomen Gospina ukazanja udovici Jeleni Grubišić 21.04.1516. godine. Temeljito je obnovljena 1983. godine kad je sagrađen i novi zvonik sa 1 zvonom.

Crkva Gospe od Zečeva

Ova crkvica se nalazi na otočiću Zečevo, a u pisanim izvorima se spominje od 1335. godine. Pored same crkvice nalazio se i samostan pustinjaka, koji je kao crkvica bio porušen u turskim prodorima. Gospin kip je prenešen u Nin. Svake godine se Gospa brodicom prenosi iz Nina u crkvu na Zečevu, praćena povorkom vjernika koji je prate brodicama. Gospino ukazanje se slavi 5. svibnja, a na otočić se hodočasti i 5. kolovoza. Za sve vjernike to je jedinstven događaj.

Kapelica

2007. godine u centru Vrsi je izgrađena i posvećena kapelica. Kapelica je podignuta na istome mjestu gdje je prema predaji postojala još 1919. godine.

Koliko kapelica znači našim mještanima, dovoljno govori cvijeće koje se svakodnevno donosi u čast Bogorodici, Sv. Anti i Sv. Mihovilu čiji se kip i slike nalaze u kapelici.

U samome centru mjesta Poljica nalaze se dvije crkve:

Katolička crkva Sv. Mihovila Arkanđela koja je sagrađena 1857. godine, a obnovljena 1921. godine. Župa Poljica ustanovljena je 1687. godine.

Pravoslavna crkva Rođenja Bogorodice – Mala Gospa je izgrađena 1868. godine što je vidljivo i sa natpisne ploče iznad glavnog ulaza. Crkva je obnovljena 2005.-2006. godine kad je uređen i njen okoliš.

Skip to content