Nazovi Nas

+385 23 360 607

31.ulica 2, 23235 Zukve, Vrsi

O Općini

Mjesto Vrsi se smjestilo na istoimenom poluotočiću na krajnjem sjeverozapadnom dijelu sjeverne Dalmacije, oko 20-ak km udaljeno od Zadra i oko 5 km udaljeno od najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina. Vrsi ima 34 kilometara obale.

Mjesto je dobilo ime prema svome smještaju na vrhu, pa odatle naziv Vrsi, što je množina od vrh, umjesto vrhovi.

Današnje selo Vrsi ima površinu nešto veću od 2467 ha i oko 1700 stalno naseljenih stanovnika rimokatoličke vjere.

Vrsi krasi prekrasna obala duga oko 34 km, bogata prirodnim plažama i uvalama pogodnim za kupanje ili jednostavno za odmor u tišini daleko od urbanih središta.

Tu su i 2 otočića Mišjak i Zečevo.

Otočić Zečevo je posebno zanimljiv jer se za vrijeme oseke pretvara u poluotok, a plima ga učini otokom. Na tom otočiću se nalazi i crkvica Gospe od Zečeva kojoj vjernici hodočaste svake godine 5. svibnja i 5. kolovoza.

Vrsi su izrasle na temeljima 4 starohrvatska naselja, a danas iz Vrsi rastu 2 nova naselja Mulo i Zukve.

Pedesetih godina 20. stoljeća Vršani se počinju spuštati na obalu i tamo graditi svoje kuće, a ujedno i novo naselje Mulo. Danas je Mulo oaza prekrasnih kuća čiji su domaćini uglavnom orijentirani prema turizmu. Modernim, lijepim i kvalitetnim smještajem te neopisivom gostoljubivošću dočekuju goste iz cijeloga svijeta iz godine u godinu. Tko jednom osjeti tu toplinu domaćina uvijek se vraća.

Drugo spomenuto naselje Zukve razvilo se 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća kada su Vršani započeli sa prodajom svojih zemljišta duž obale. Ljepoti i položaju tih zemljišta bilo je teško odoljeti, pa je tako nastalo vikend-naselje Zukve u kojem su danas susjedi ljudi iz svih dijelova lijepe naše pa i svijeta. Zukve su također orijentirane turizmu i obiluju kvalitetnim smještajem koji je na usluzi svim našim dragim gostima.

Mjesto Poljica je drugo mjesto po veličini u Općini Vrsi.

  • Poljica su smještena na zapadu Ravnih Kotara i oko 3 km su  udaljena od mora.
  • U Poljicima su zbog njihovog geografskog položaja stopljena 2 kulturna utjecaja Sjeverne Dalmacije: dinarski i jadranski koji donose posebnosti u načinu življenja, dijalektu itd.
  • Mještani se bave uzgojem vinove loze, maslinarstvom, uzgojem smokava. Ako volite svježe ubrano voće i povrće Poljica su definitivno mjesto za vas.
Skip to content